събота, 5 март 2011 г.

~~~Лека портокалова торта~~~

Здравейте!
Нали казват:  както започнеш деня той така и ще мине, а как започнеш понеделника - така ще мине и цялата седмица! Представете си тогава колко е важно да започнеш деня в понеделник сутрин позитивно, а?! :)
Затова реших, че тази седмица ще започне много свежо, ярко и топло. И понеже ние сме в голямото очакване на пролетно затоплене и ни липсва слънчице, помислих, че портокала може да ни помогне в това начало. Мислих го в неделя и взех и направих тази мини торта:
 За тесто:
  • 1/2 чаша масло
  • 3/4 захар
  • 2 с. лъжици настъргана портокалова кора
  • 2 яйца
  • 1 чаша брашно
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 1/2 чаша портокалов сок (фреш)
  • 1/4 ч.лъжичка сол
 Оставете маслото да омекне при стайна температура или сложете в микровълнова за няколко секунди. Добавете захар и кората на портокал и разбъркайте с миксер до получаване на лека кремова маса. Сега е редът на жълтъците от 2 яйца, слагаме по един и разбъркваме добре. Добавяме брашно и бакпулвер и портокалов фреш.
Отделно разбиваме белтъците на пяна и към края на разбиването слагаме сол. Съединяваме белтъците с тестото и разбъркваме сместа ръчно!
Сипваме в намазана с масло форма (аз използвах 20 см.) и печем при 30-35 минути (проверяваме резултата с дървена клечка).Чакаме да истине, изравняваме с ножа отгоре като взимаме към 1 см. от блата. Защо? Ами защото сега ще правим второ ниво на торта:
остатъци от блата смесваме с маслен крем (аз имах малко от крем с бял шоколад) - 2-3 лъжици и пюрираме тази смес.
 За желето използвах сока от яблъка и портокалова кора (настъргана). Дадох да кипне малко, прецедих и изстудих малко. Отделно подготвих 5 гр. (половин пакетче) желатин, накиснах го в 1/3 чаша топла вода. Съединих сока и желатина, пак на котлона да се затопли леко и готово!
 Сега редуваме в тортен ринг портокалов блат, крем и изстинало, но още течно желе. Забравяме всичко това в хладилника и изненадваме близки хората на следващата сутрин :)
Ps: следващия пъщ ще пробвам да направя желе от портокалов фреш - мисля, че това ще направи тортата по-вкусна и повече портокалова! 




2 коментара:

  1. какой нежный! И количество небольшое - то что нужно для утренне-воскресной выпечки! Спасибо, попробую обязательно!

    ОтговорИзтриване
  2. И вкусный! Я сама не ожидала такого результата, но люблю эксперименты! Но в следующий раз я попробую с апельсиновым соком сделать желе, с яблочным для меня получился чуть кислее, чем хотелось бы)))
    И спасибо за мнение!
    ps: если что то непонятно с описанием - милости просим: объясню, переведу с удовольствием!!!

    ОтговорИзтриване