Леки, вкусни, меки и ароматни, тези кексчета са нашия фаворит и за вечерната чаша черен чай и за закуска.
2 банана
100 гр. масло
150 гр. захар
2 яйца
2 ч.л. бакпулвер
250 гр. брашно
- Растриваме маслото (много меко) със захарта.
- По един добавяме яйцата, като след всяко яйце добре разбиваме с миксер.
- Слагаме брашното, бакпулвер и ванилия (по желание).
- Режем банани на кубчета или мачкаме ги с вилица и слагаме в тестото.
- Добре разбъркваме и пълним формичките до 3/4 на височината им.
- Слагаме в предварително загрята фурна (180С) и печем 20-30 минути (до златист цвят на коричката).
Докато кексчета са във фурната, ще ви разкажа как на Кавказ приготвят черен чай!
Това не е просто да сложиш едно пакетче, а е цял ритуал! Истинските ценители на черен чай винаги могат да разберат дали запарката е била направена по всичките правила. Ами, като такъв ценител ще ви разкрия няколко "тайни":Най-напред трябва да отделите един чайник за целта. Най-подходящи са керамични чайници за по около 200-220 мл. За толкова голям съд са нужни 3 ч.л. сух черен чай. Преди да го сложите в чайника, трябва да го "затоплите" с вряла вода: сипете я в него и оставете за 30 секунди, после изсипете и сложете чай. Веднага заливате с прясна вряла вода и затваряте с капака. Ако предпочитате силен чай - сложете чайника на слабо горещ котлон, но проверете да няма капки вода на дъното на чайника, иначе той може да се спука! Сега е най-важното - да не преварите запарката, важно е листенцата на чай да се вдигнат на повърхноста на водата, всичките (!). Успяхте ли? Значи днес ще пиете черен чай по кавказки и ще ядете бананови кексчета :) Ако не ви се занимава с котлони, просто след сипването на вода покрийте чайника с кърпа и оставете за 5-10 минути да "почине", но тогава запарката ще е по-слаба.
Сега остава да сипете запарката в чаша (аз сипвам към 1 см.) и да я разредите с гореща вода.
Не слагайте захар! Той няма да ви даде да усетите истинския аромат на тези вълшебни листа, а и кексчета (които със сигурност вече са готови) ще ви подсладят вечрета!
Приятно чаепиене и кексоправене!
И пак заповядайте :)
Кексчетата са страхотни! Поздравления!
ОтговорИзтриване